Tuesday, 28 April 2015

PESTA BUKU PWTC - Rahsia di balik cerita

Baca sehingga habis. Ada rahsia dibalik cerita 

Soalan pertama yang ditujukan semasa di Pesta Buku Antarabangsa KL di PWTC ialah ... ada tak kat belakang saya? Ada nampak apa-apa tak kat sini? Sehinggakan dalam tandas ada yang bertanya perkara yang serupa. 

Jawapannya ... mereka berada di mana sahaja, bila-bila masa, dalam pelbagai bentuk tetapi sepanjang dua hari di PWTC ,,, syukur Alhamdulillah ,,, tiada penampakan yang mengerikan muncul. Mungkin terlalu ramai manusia sehinggakan 'si dia' merasakan kepanasan. 

Bayangkan lebih 200ribu manusia yang hadir dengan pelbagai ragam. Tentu sahaja bingit dan hingar. Kalau nampak pun, tak boleh nak dibezakan. Serupa sahaja.

Booth - SHAKESPOT HL14


Ada juga yang bertanya --- "Kalau datang dalam bentuk pocong ke, puntianak ke, orang minyak ke, apa perlu dilakukan?" Soalan yang hanya boleh dijawab dengan gelengan kepala sahaja. Perlu apa mereka datang kerana bahan-bahan bacaan itu tidak menarik minat mereka. 

Lagi pun ada beberapa tetamu yang berpangkat ilmuan agama, ada pakar bomoh, ada pakar motivasi, malah ada yang memasang ayat suci ketika di gerai, jadi tiada apa yang perlu ditakutkan.

Jangan terlalu paranoid! 

Entry Kali ini nak sharekan wajah2 mereka yang ada dipesta buku. 

DAMPING -
GARAPAN DARIPADA KISAH SEBENAR SEBUAH KELUARGA 


Dgn 3 beradik

Aida dan Deq Syah 

Peminat cilik Ibam dan Bapanya Peyuz

Drp IFareez

Rakan sebooth - Maizurah Hamzah, penyanyi cantik tahun 1990an

Salah seorang peminat buku seram - Kurt Maisu

Rakan pejabat lama - Ustaz Musleh

Di booth

Orang kuat 

Dengan keluarga Zaiful Zainal, bekas jaguh 400m negara dan keluarga. 

 Dgn Mai dan Zikri (anak mai)ok la ... BELANJALAH JUGA SATU CERITA.
Memang ada kejadian berlaku tetapi bukan di PWTC.  Tetapi selepas tu.

Selepas tampat tempoh 'bertugas' di PWTC, Ahad lepas, kereta terus dipandu ke arah sebuah restoran makanan pantas (fast food), Setelah membayar, bungkusan pun di bawa keluar. 

Ahhh ... PANAS dan BOSAN. Rakan-rakan sepersilatan ada jamuan pula. Bawa makanan ke salah taman permainan berdekatan. Sambil melabuhkan punggung, mata terus memandang ke arah langit yang menghitam. Sesekai angin mula bertiup. Daun-daun kering bertaburan, mula berterbangan. 

Sandwich ayam dikeluarkan dan mula dikunyah. Sesekali air berkabonat disedut. Lega rasanya. 

Ahhhh .. Sesekali, enak juga bersendirian, sambil memerhatikan dedauan yang berterbangan, pepohonan yang bergoyang di tiup angin, buaian yang berbuai semakin lama semakin tinggi ... BUAIAN YANG BERBUAI ,,, buaian itu berbuai! Biar benar, Ini kawasan perumahan, masakan ,,, ooo ,,, monolog termati di situ

Gambar Hiasan 


Sayup-sayup terdengar suara kanak-kanak gelak ketawa. Mula-mula seorang, kemudian semakin ramai. Bagaikan penuh satu taman permainan. Bulu roma mula menegak. Sesekali terasa ada tangan mencuit cuping telinga. Apakan 'DIA' .... Mungkin ,,,, 

Cepat-cepat burger dihabiskan dan bangun untuk meninggalan taman itu ..... 

Cerita selanjutnya dalam buku Mata Ketiga terbitan Shakespot tidak lama lagi. 

JOM JUMPA DI PWTC, Shakespot Booth no HL14. Dekat dengan main entrance. 

Mungkinkan saya akan bercerita tentang penampakan????

MUNGKIN ... 

No comments:

Post a Comment